رنگ کم رنگ تر شکلات شیری روشن آن را از دیگر شکلات ها متمایز می کند و ظاهری غنیتر و کرهای تری دارد. شکلات شیری همچنین به دلیل مقادیر بالای کره کاکائو، چربی بیشتری نسبت به سایر انواع شکلات دارد.
جدا از این جنبه لوکس پوشش دهی، شکلات شیری طعم لطیف تری را به خورندگان ارائه می دهد که می تواند سایر مواد را به خوبی برجسته کند، به ویژه طعم های گل، مرکبات و توت های سبک.
شکلات های تیره تر جلوه ای عمیق تر دارند، آن قدرها چرب نیستند و با ادویه های گرم کننده، فلفل ها و آجیل های دلچسب کار میکنند.
از آنجایی که شکلات شیری سرشار از اسیدهای چرب اشباع شده و تک غیراشباع است، شکل خود را در دمای اتاق حفظ می کند و به راحتی شکلات تیره یا شیری آب نمی شود.
این باعث می شود شکلات شیری یک ماده عالی برای غذاهایی باشد که ممکن است در جشن تولد کنار گذاشته شوند، روی میوه ها، تزئین کیک و هر جای دیگری که شکلات های ظریف تر و تیره تر می توانند ذوب شوند.
شکلات شیری همچنین کاتالیزور خوبی برای طعم های دیگر است به دلیل طعم شیری و مشخصات چربی آن.
تنها راهی که نمی توان شکلات شیری را مانند سایر شکلات ها فرآوری کرد، به صورت پودر است. این به دلیل کره کاکائو و کمبود مواد جامد کاکائو است.
اگر شکلات شیری پودر شده را در قفسه فروشگاه می بینید، با شکلات سفید واقعی ساخته نشده است و اغلب به عنوان با طعم شکلات شیری برچسب زده می شود.
با این حال، سس ها را می توان با شکلات سفید واقعی درست کرد و از آن برای تهیه نوشیدنی ها یا سوپ های برتر استفاده کرد.
به طور کلی، شکلات شیری را می توان در هر جایی که شکلات تیره یا شیری وجود دارد، از جمله ترافل، نوشیدنی موکا داغ، آب نبات، کلوچه و سایر شیرینی ها استفاده کرد.